Hulpverlening bij en voorlichting over ongeplande, onverwachte of ongewenste zwangerschap en na miskraam of abortus.

Inhoud

Workshop relationele seksuele vorming' (RSV) 

JIL brengt workshops 'relationele seksuele vorming' (RSV) in secundair onderwijs (eerste, tweede en derde graad) en in verenigingen. Deze gastlessen zijn gegroeid uit de succesvolle preventielessen van onze zusterorganisatie SIRIZ in Nederland, waar jaarlijks met subsidiëring van de Nederlandse Overheid tienduizenden leerlingen worden bereikt.

Voor deze workshops op maat van Vlaamse scholen werkt JIL samen met het 'Vlaams Centrum voor Relationele en Seksuele Vorming'.

Onze voorlichtingslessen en infosessies zijn interactief en afgestemd op de doelgroep (jongeren tussen 12 en 25 jaar of ouders). Discussie en interactie met de voorlichter en met elkaar bieden de kans om zelf de mogelijkheden en gevolgen van een (onverwachte) zwangerschap te beoordelen. Onze ervaring is dat jongeren serene en juiste informatie over relaties en seksualiteit willen. De ouder(s), opvoeder, leerkracht of (zorg)coördinator is daarbij vaak een belangrijk persoon. Onze voorlichters spitsen elke les toe op het niveau, de leeftijd en achtergrond van de leerlingen. Door het gebruik van verschillende werkvormen worden jongeren uitgedaagd om hun eigen mening en gedachten te verwoorden.

 

Volgende thema’s komen aan bod:

  • Veilig vrijen
  •  Onverwachte zwangerschap
  •  Keuzemogelijkheden
  •  Ontwikkeling van het leven
  •  Relaties en seksualiteit
  •  Wensen en grenzen in seksueel gedrag

 

Met ons modulair pakket stellen we een aangepast en geschikt programma samen. Met behulp van audiovisueel materiaal is er ruimte voor reflectie, laten de voorlichters zien hoe het ongeboren kind zich ontwikkelt en laten we vrouwen, die zich in een moeilijke situatie hebben bevonden, aan het woord. Verantwoordelijkheid voor het eigen lichaam, respect voor het ongeboren leven, weerbaarheid van tienermeisjes, stabiele relaties... zijn sleutelbegrippen die we graag, samen met de jongeren, verder uitdiepen  Niet minder belangrijk is het begrip dat gevraagd wordt voor de moeilijke positie waarin een vrouw, die onverwacht of ongepland zwanger is, terecht kan komen.

 

Veel jongeren zijn bekend met de term ‘veilig vrijen’. In de praktijk pakt het allemaal wel eens anders uit. Elk jaar raken veel jonge vrouwen onverwacht zwanger. Een zwangerschap op jonge leeftijd zet bij veel leerlingen en studenten het leven op z’n kop.

  • ‘We vertrouwden elkaar!?’
  • ‘We hadden al een tijdje vaste verkering!’
  • ‘Ze zei dat ze de pil nam!’
  • ‘Het condoom is gescheurd!’

Wat jongeren meemaken, denken en ervaren is het uitgangspunt in de workshops. Ook voor leerlingen die misschien nog maar net bezig zijn met verliefdheid, is de voorlichtingsles interessant en belangrijk.

 

Meer informatie over het verloop van een voorlichtingsles?

Voor de workshops vraagt JIL een tegemoetkoming in de kosten.

© 2004-2024 Jongeren • Info • Life